Önkormányzat

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
5501 Gyomaendrőd, Pf.: 3
Telefon: +36-66-386-122
Fax: +36-66-283-288
Email: onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Letölthető telefonkönyv
Városházi dolgozók
Ügyfélfogadási idő
Tovább a KCR Hirdetmények oldalra
Bejelentkezés
Regisztrált felhasználók itt jelentkezhetnek be. Ha még nincs regisztrálva megteheti itt.
Azonosító:
Jelszó:
Önkormányzati ülések
2018-04-26 Képviselő-testület
Előterjesztések letöltése
A korábbi ülések előterjesztései itt érhetők el!
Díjak, elismerések
Impresszum
Kiadó
Gyomaendrőd Város Önkormányzata


Kapcsolatfelvétel
onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Kiadásért felelős
Toldi Balázs polgármester
polgarmester@gyomaendrod.hu

Szerkesztők
Megyeri László aljegyző
aljegyzo@gyomaendrod.hu
Pap Gábor rendszergazda
rendszergazda@gyomaendrod.hu


Ajánlott böngésző


Partnerek
Támogató


Fejlesztő

Server hosting

Súlyos betegséget terjesztenek a szúnyogok a kutyák között - a szívférgesség

Ezt a hírt 1317 alkalommal tekintették meg.
Készült: 2017-05-02 08:21:33

Veszélyes parazitát terjesztenek a szúnyogok, melyek súlyos betegséget okoznak a kutyáknál. Évekkel ezelőtt ezen kórkép csak a tőlünk délebbre fekvő melegebb éghajlatú országokban volt gyakori, de az éghajlat melegedésével és így a kórokozót terjesztő szúnyogok elterjedésével 2007 óta hazánkban is egyre gyakrabban találkozunk ezen betegséggel. Sajnálatos módon múlt évben már Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megye is endémiásnak számított. Városunkban is igen gyorsan terjed a betegség mivel Gyomaendrőd a Hármas-Körössel és a holtágaival bőven nyújt szaporodási helyet a szúnyogoknak, valamint sokan még mindig „egzotikus” betegségnek gondolják, így kutyájukat nem védik a szúnyogok csípése, illetve a szívféreg lárvák ellen. Idén tavasszal már volt olyan hét, mikor 3 kutyát vitt el ezen alattomos betegség a városban; de ez csak nyilván az az esetszám amiről személy szerint tudomásom van. Sajnos ennél a betegségnél is érvényes az örök igazság: „könnyebb megelőzni, mint gyógyítani”.

A parazita főleg a kutyákra veszélyes, de leírtak fertőzöttséget hazánkban is macskákban, vadászgörényekben, rókákban, farkasokban és sakálban is. Az állatok akár évekig tünetmentesen hordozhatják a parazitákat mire tüneteket mutatnak. A betegség súlyossága függ az állat méretétől illetve a kifejlődött férgek számától, így például a kisebb testű állatokban illetve amelyekben több féreg fejlődik ki(több lárvát oltott be a szúnyog) súlyosabb tünetek mutatkoznak. A macskák valamiért ellenállóbbak a parazitával szemben, náluk ritkábban jelentkeznek a súlyos tünetek.

A szívféreg (Dirofilaria immitis) lárváit az igazi vagy csípő szúnyogok vért szívó nőstényei oltják be az állatokba, ahol a bőr alatti kötőszövetben majd az izmokban és a belső szervekben vándorolva több vedlésen átesnek és a végül a tüdő ereibe jutnak. Ez a folyamat, mire beoltott lárvákból kifejlett 15-30 cm-es férgek lesznek, kb. 7-9 hónapot vesz igénybe. A felnőtt férgek akár 5-7 évig is élhetnek, ha nem irtjuk ki őket; mialatt lárvákat, un. mikrofilariákat termelnek, melyek a véráramba kerülnek és innen az állatot megcsípő szúnyogok fel is veszik őket. A szúnyog testében a mikrofiláriák több vedlésen mennek át, míg olyan stádiumba jutnak, hogy újból fejlődésnek tudnak indulni egy emlős állat testében a következő csípés alkalmával. A férgek az elnevezésük ellenére a tüdőartériában élnek (a szívből a tüdőhöz térő ér), csak akkor lógnak be a jobb szívfélbe ha már nem férnek a nagy tüdőerekben. Enyhe esetekben nem okoznak tüneteket, vagy csak néha köhécselést; súlyosabb esetben már fáradékony is az állat, többet köhög és a tüdő felett rendellenes hangok is hallhatóak; nagyon súlyos esetben pedig lefogynak, étvágytalanok, nehezített légzés jelentkezik és a jobb szívfél elégtelenség tüneteit mutatják (hasi folyadékgyülem, bőr alatti vizenyő, ájulás, szív megnagyobbodás…).

A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató állatok jól kezelhetőek, de a súlyosabb tüneteket mutató egyedek kezelési kimenetele kétes/kedvezőtlen. A már kifejlett férgek ellen csak egyetlen hatóanyag hatásos, a melarzomin nevű irritatív arzén vegyület, melyet nagyon pontosan kell adagolni, valamint csak altatásban lehet beadni helyi fájdalmas/irritáló hatása miatt. Ezen injekciós kezelés ára sem olcsó, mivel egy közepes testű (kb 20 kg) kutya esetében 200-300ezer forintba kerül. A beavatkozás után 3-5 napos mozgáskorlátozásra és kórházi ellátásra van szükség, mivel az elpusztuló férgek tüdőembóliát okozhatnak, valamint az injekció izomelhalást okozhat a beadás helyén. A lárvákat erre a célra alkalmas külsőleges cseppekkel (spot on-ok) illetve tablettákkal tudjuk elpusztítani, melyeket havonta kell alkalmazni legalább a szúnyog-szezon alatt. Mivel a féreggel szimbiózisban él egy Wolbachia pipientis nevű baktérium, ezért ennek elpusztítására antibiotikumot szoktunk adagolni, ezzel segítve a férgek és a mikrofiláriák elpusztítását. A nagyon súlyos esetekben, ezen kezelések sem mindíg segítenek, valamint ilyenkor mindenek előtt a legfontosabb a felnőtt férgek katéteres sebészi eltávolítása egy nagy éren keresztül majd ezután jöhet az injekciós kezelés és a lárvák pusztítása, de természetesen csak ha az állat általános állapota ezt engedi.

Mivel csak nagyon súlyos fertőzöttség esetén és akkor is van hogy csak évek múlva alakulnak ki a tünetek, a legfontosabb a szűrés és a megelőzés. A mikrofialáriák a vérben láthatóak mikroszkóp alatt, de csak akkor ha sok van belőlük (csak egy csepp vért szoktunk rutin-szerűen vizsgálni), így ez a módszer nem alkalmas a biztos diagnózisra. Az un. Knott-teszttel, már a kevesebb számú mikrofiláriát is ki tudjuk mutatni, de ez a teszt is adhat téves negatív diagnózist ha még nem termelnek mikrofiláriákat a férgek, vagy ha csak egy nemű parazitákkal fertőződött az állat. A leggyakrabban használt és egyik legbiztosabb módszer, a nőstény szívférgek antigénjeinek kimutatása gyorstesztek formájában. Ezt a tesztet vérből végezzük és gyakorlatilag az állat mellett megkapjuk az eredményt. A legbiztosabb és egyben legdrágább módszer a PCR eljárás, melyet szintén vérből végeznek, ebben az esetben a mikrofiláriák DNS tartalmát mutatják ki (tehát szükség van hozzá mikrofiláriákra a vérben).

Ha tehát a szűrővizsgálaton az állat negatív, akkor a havonta adható cseppekkel/tablettákkal védekezhetünk a fertőződés ellen. Mielőtt ezeket a szereket elkezdenénk alkalmazni, fontos leteszteltetni az állatunkat, mivel ha sok mikrofilária van a vérben és a szer hatására ezek elpusztulnak, sokkszerű reakció léphet fel.

De mi a teendőnk ha az állatunk pozitív és nincs pénzbeli keretünk a több százezres komplex kezelésre?! Ilyen esetben a lárva ellenes spot on-os/tablettás kezelés javasolt az említett antibiotikumos kezeléssel, mivel így megakadályozhatjuk hogy több féreg fejlődjön ki az állatunkban, illetve pár év alatt az állat meg is gyógyulhat, mivel a kifejlett férgek az antibiotikum+lárva ellenes kezelés miatt hamarabb elpusztulnak. Természetesen ez a gyógyulás csak akkor következhet be ha a kifejlett férgek még nem károsították nagy mértékben a kedvencünk tüdejét/szívét.

De mi a helyzet velünk, emberekkel? Mi veszélyben vagyunk? A parazita csak nagyon ritkán terjed át emberre, mivel szervezetünk még azelőtt elpusztítja mielőtt az gondot okozna. Természetesen mi is a szúnyogoktól kaphatjuk el és nem közvetlenül a kutyánktól. Ha mégis eljutnak a tüdőnkbe, amire igen kicsi az esély, akkor eltokosodott gócokat okoznak, melyeket röntgen vizsgálattal nehezen tudnak megkülönböztetni a daganatos elváltozásoktól.

Van egy másik rokon parazita is, melyeket szintén a szúnyogok terjesztenek, a bőrférgesség (Dirofilaria repens). Ezen kórkép is jelen van hazánkban valamint városunkban is, legalább ugyanolyan gyakorisággal mint a szívférgesség. A bőrférgesség során állatunk bőrében csomók, duzzanatok jelennek meg (ebben találhatóak meg a felnőtt férgek) melyek fölött a szőr kihullhat, viszkethet; de olyan életet veszélyeztető állapotot, mint a szívférgesség nem okoz. A vérben ugyanúgy megjelennek a lárvái (mikrofiláriáknak hívjuk ezeket is) mint a szívféregnek, de ezeket mikroszkóp alatt nem tudjuk megkülönböztetni egymástól; ezért szükség van egyéb tesztekre is a pontos diagnózishoz. Ezen parazita is zoonózis, tehát emberben is okozhat tüneteket. Nálunk is csomók jelennek meg a bőrünkben, valamint a férgek gyakran az archoz-szemhez vándorolnak, így hazánkban is távolítottak már el emberi kötőhártya alól kifejlett egyedeket.

Kérdések esetén a következő elérhetőségen kapnak további információkat:

Dr. Rácz Beáta
5500 Gyomaendrőd, Újkert sor 11.
30/856-3172


 
Eseménynaptár
Gyomaendrődi értéktár


Felhívás

Sablon javaslattételhez
Kerékpárút építés

Kerékpárút építés
Turisztikai projekt

Tovább a beruházás oldalára
Vízvédelmi rendszerek fejlesztése

Tovább a beruházás oldalára
Esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítés

Tovább a részletekhez
Egyéb projektek
Időjárás előrejelzés
Adóhátralékosok

Az adóhátralékkal rendelkezők adatait megjelenítő
internetes felület a következő linken érhető el: www.gyehivatal.hu/adoslista
Beszámolók, jelentések
Beszámoló az
önkormányzat 2002-
2006 közötti
működéséről (PDF)


Ciklusbeszámoló 2006-2010

Ciklusbeszámoló 2010-2014

Gyomaendrőd Város
Képviselő-testületének
2017. évi ülésprogramja
2. félév


Gyomaendrőd Város
Önkormányzata a
2003. évi XXIV.
"üvegzseb" törvényben
foglaltak alapján a
következő információkat
teszi közzé


Közbeszerzési információk

Az Önkormányzat
költségvetési és zárszámadási
rendeletei (szöveges indoklása)
2003-2009


A 175/2009.(VIII.29.) Korm.rend.
"a köztulajdonban álló
gazdasági társaságok
működésének átláthatóbbá
tételéről" alapján
közzétett adatok
(PDF)


ÁSZ jelentés 2007

Gyomaendrőd Város Önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről készített ÁSZ jelentés 2012 (PDF)

ÁSZ Összegző az utóellenőrzésekről - Az önkormányzatok pénzügyi gazdálkodási helyzetének, szabályszerűségének 2011. évi ellenőrzésében érintett 62 városi önkormányzat utóellenőrzése (2014. december)

ÁSZ Kiegészítő kötet - Az önkormányzatok pénzügyi gazdálkodási helyzetének, szabályszerűségének 2011. évi ellenőrzésében érintett 62 városi önkormányzat utóellenőrzéséről szóló jelentés II. sz. mellékletéhez (2014. december)

A 210/2009 (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett nyilvántartás

Szolgáltatási tevékenység folytatása megtiltásának nyilvántartása

Kereskedelmi szálláshelyek nyilvántartása a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet alapján
RSS hírolvasó

Ügyfélfogadás

Hétfő: 8-16
Kedd: nincs
Szerda: 8-16
Csütörtök: nincs
Péntek: 8-12
Ebédidő: 12-12:30

Jogvédelem

Szarvasi Városi Ügyészség 66-311-870
Szarvasi Járásbíróság 66-311-344
Megyei Ügyészség 66-528-170
Gyulai Törvényszék
66-562-220
Betegjogi Képviselő 66-441-411
Jogi segítségnyújtó 66-543-360

Segélyhívók

Segélyhívó 112
Mentők 104
Rendőrség 107
Tűzoltóság 105