Önkormányzat

5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
5501 Gyomaendrőd, Pf.: 3
Telefon: +36-66-386-122
Fax: +36-66-283-288
Email: onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Letölthető telefonkönyv
Városházi dolgozók
Ügyfélfogadási idő
Tovább a KCR Hirdetmények oldalra
Bejelentkezés
Regisztrált felhasználók itt jelentkezhetnek be. Ha még nincs regisztrálva megteheti itt.
Azonosító:
Jelszó:
Önkormányzati ülések
2018-06-18 Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
Előterjesztések letöltése
2018-06-19 Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
Előterjesztések letöltése
2018-06-20 Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság
Előterjesztések letöltése
A korábbi ülések előterjesztései itt érhetők el!
Díjak, elismerések
Impresszum
Kiadó
Gyomaendrőd Város Önkormányzata


Kapcsolatfelvétel
onkormanyzat@gyomaendrod.hu

Kiadásért felelős
Toldi Balázs polgármester
polgarmester@gyomaendrod.hu

Szerkesztők
Megyeri László aljegyző
aljegyzo@gyomaendrod.hu
Pap Gábor rendszergazda
rendszergazda@gyomaendrod.hu


Ajánlott böngésző


Partnerek
Támogató


Fejlesztő

Server hosting

Szennyvíztisztító telep korszerűsítése

Ünnepélyes átadás

Gyomaendrődön korszerű szennyvíztisztító létesült EU-támogatásból. Az építési munkák 2013 augusztusában kezdődtek meg. A 859 millió forint összegű beruházás kivitelezése a közelmúltban befejeződött. A korszerűsített létesítmény ünnepélyes átadására 2015. június 5-én került sor a Gyomaendrődi Szennyvíztisztító telepen.
Toldi Balázs polgármester köszöntője után Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja és Dankó Béla országgyűlési képviselő szólt a beruházás jelentőségéről. Ezt követően Pogány István projektvezető átadja a korszerűsített telepet és Tinkáné Zvara Erzsébet, az Alföldvíz Zrt. kirendeltségvezetője, mint üzemeltető mutatta be a korszerűsített gyomaendrődi szennyvíztisztító telepet.
Műszaki átadás képekben

Májusban átadják az új városi szennyvíztisztítót

Befejezéséhez közeledik a gyomaendrődi szennyvíztisztító korszerűsítése. Az 1980-as évek elején épült telepet ugyan a '90-es évek közepén bővítették és modernizálták, ám a tisztítási technológia nem volt alkalmas a beérkező szennyvíz ma elfogadott módon történő teljes megtisztítására. Gyomaendrőd Város Önkormányzata a gyomaendrődi szennyvíztisztító telep korszerűsítésére pályázati pénzt nyert és a munkálatok 2013. augusztusában kezdődhettek meg.
A munkához vissza nem térítendő támogatásként 700 millió 270 ezer forintot nyert el Gyomaendrőd. A kivitelezéshez szükséges önerő a nem elszámolható költségekkel együtt mintegy 158 millió forint. Időközben a vissza nem térítendő támogatás összege nőtt, s ez több mint 100 millió forintos megtakarítást jelent Gyomaendrődnek - mondta Toldi Balázs polgármester azon a március 26-i sajtótájékoztatón, amelyen a már négy hónapja zajló próbaüzem tapasztalatairól is beszéltek a szakemberek.
Pogány Istvántól, a Penta Kft., a Pureco Kft. és a Szabadics Zrt. által létrehozott kivitelező konzorcium képviselőjétől megtudtuk, hogy a gyomaendrődi telepen egy teljesen új, a mai szigorú környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő szennyvíztisztító technológiát építettek ki, emellett pedig felújították a kezelőépületeket és az utakat. A beruházás részeként a város területén 48 ponton korszerűsítették a már meglévő szennyvízcsatorna hálózatot.Bereczki Anikó, a próbaüzem vezetője elmondta, hogy a múlt év november végén elkezdődhetett a napi 1850 köbméter szennyvíz befogadására alkalmas új technológia próbaüzeme. A folyamatos vizsgálatok bizonyítják, hogy a telep immáron megfelel a szigorú környezetvédelmi követelményeknek. A megtisztított víz a Hármas-Körösbe kerül, a kiszikkasztott szennyvíziszapot pedig a mezőgazdaság hasznosítja.

A beruházást ez év május végén adják át.
Lakossági fórum volt a Városházán

Szeptember 18-án este a Városháza nagytermében lakossági fórum került megrendezésre. A fórumon Megyeri Sándor projekt menedzser a gyomaendrődi szennyvíztisztítómű korszerűsítésének befejező munkálatairól, Szikoráné Simon Ágnes projekt mendzser és Dr. Szonda István szakértő a mintegy fél milliárd forintos támogatású turisztikai jellegű beruházásokról, míg Várfi András polgármester a belvíz beruházási programokról és belvízi védekezésről adott tájékoztatást a megjelenteknek.Bemutatták a sajtónak az épülő szennyvíztisztítót

Az épülő szennyvíztisztító mű munkálatait mutatták be a sajtó meghívott munkatársainak 2014. szeptember 16-án. Az eseményen elhangzott többek között, hogy a modern kezelőmű próbaüzeme már idén év végén megkezdődhet, s a beruházás a tervek szerint jövő év májusára befejeződik. A projektlátogatáson Várfi András polgármester köszöntötte a szakembereket és a sajtó munkatársait, akiket a kivitelező cég munkatársai vezettek körbe a beruházás helyszínén.Félidőben a városi szennyvíztisztító beruházás

Augusztus 29-én a városházán rendezett sajtónyilvános eseményen a beruházásban érintett szakemberek mutatták be a Gyomaendrődi Szennyvíztisztító Mű korszerűsítési munkálatainak jelenlegi állását. A beruházás múlt év nyarán kezdődött és 2015. tavaszára készül el. Ennek eredményeként korszerű, a uniós előírásoknak megfelelő tisztítómű végzi majd a szennyvízkezelést Gyomaendrődön. Ezen az eseményen Várfi András polgármester átadta az Alföldvíz Zrt. képviselőjének azt a homlokrakodó gépet, amely a pályázati forrásból került beszerzésre és a szennyvíztisztító telepen használják majd.
A gyomaendrődi városi szennyvíztelepen egy új szennyvíztisztító művet építenek, valamint a város területén 48 ponton korszerűsítik a már meglévő szennyvízcsatorna-hálózatot.


Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, a város önkormányzata a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére sikeres pályázatot nyújtott be.

A téli időszakban naponta átlagosan 1100-1200 köbméter szennyvíz érkezik a város csatornáin keresztül a szennyvíztelepre. Esős időben ennél jóval több, 2000-2500 köbméternyi szennyvíz jut el a telepre, ugyanis a hálózat több pontján a csapadékvíz is belefolyik a hálózatba, emiatt a városi szennyvízcsatorna hálózatot 48 ponton felújítják. E munkálatok rövidesen be is fejeződnek - tájékoztatott Szántai László Fidic mérnök.

A településen található, 1980-ban épült, majd 1994 és 1996 között bővített szennyvíztisztító telep nem tudja megfelelően biztosítani a nitrogénformák szennyvízből való eltávolítását, illetve az elfolyó tisztított szennyvíz lebegőanyag tartalma is magasabb a megengedettnél. A meglévő technológia nem alkalmas a beérkező szennyvíz ma elfogadott módon történő teljes megtisztítására.

A kivitelezésben partner a Pureco Kft., aki az általa forgalmazott Biocos eleven iszapos rendszerű szennyvíztisztító berendezést építi be, de emellett technológiai épületek is készülnek (homok- és zsírfogó berendezések, elektromos kapcsoló helyiségek, légfúvó gépház, stb.), új iszapvíztelenítő gépház, gravitációs, pálcás iszapsűrítő és csurgalékvíz átemelő akna is épül. A fejlesztés várhatóan 2015-re készül el.

Február 19-én délelőtt a gyomaendrődi városházán rendezett Mérnök koordinációs értekezleten számoltak be a tervezésben, kivitelezésben és az üzemeltetésben érdekelt szakemberek a beruházás eddigi fontosabb fázisairól és a hátralévő feladatokról. A munkálatokat Gyomaendrőd polgármestere mellett értékelte Babák Mihály országgyűlési képviselő is.


Korszerű szennyvíztisztító épül Gyomaendrődön

Várfi András (Fidesz-KDNP) elmondta: a beruházásra az önkormányzat hétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből. Az önkormányzat az BM EU Önerő alapjából további 158 millió forint támogatást nyert, ami az önerőnek közel ötven százalékát fedezi.

A kivitelezés várhatóan 2015. tavaszára készül el.

A polgármester kiemelte: a jelenlegi szennyvíztisztító nem felel meg az EU környezetvédelmi elvárásainak, ideiglenes engedéllyel üzemel. Esős és belvizes időszakokban a tisztítómű nem alkalmas a megnövekedett kommunális szennyvíz biztonságos befogadására és tisztítására.

A beruházás keretében modern biológiai tisztítórendszert építenek ki. Ezzel megszűnik a Hármas-Körös és holtágainak veszélyeztetettsége, nő a város idegenforgalmi vonzereje, a lakhatóbb és egészségesebb környezetben felértékelődnek a lakóingatlanok és az ipari park területei - tette hozzá Várfi András.

A gyomaendrődi új szennyvíztisztítónál a BIOCOS német technológiát alkalmazzák - mondta el a PPSZ Gyomaendrőd Konzorcium projektvezetője az MTI-nek. A technológia lényege, hogy egy műtárgyban történik a szerves anyag biológiai lebontása, a nitrogén és a foszfor eltávolítása, valamint az utóülepítés. A technológia a kisebb szennyvíztisztító telepeken rendkívül gazdaságosan üzemeltethető, kevés géppel működik, hatékony az energiafelhasználása, és alacsony az üzemeltetési költsége - ismertette.

Az új tisztító naponta 1850 köbméter szennyvizet tud majd befogadni. A kivitelezési munkálatok a régi tisztítómű folyamatos üzemeltetése mellett zajlanak - tette hozzá a projekt vezetője.

Korszerű szennyvíztisztító épül Gyomaendrődön

Korszerű szennyvíztisztítót építenek 859 millió forintos beruházással Gyomaendrődön, a helyszínt november 26-án vette át a kivitelező PPSZ-Gyomaendrőd Konzorcium. A beruházásra az önkormányzat hétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből. Az önkormányzat az BM EU Önerő alapjából további 158 millió forint támogatást nyert, ami az önerőnek közel ötven százalékát fedezi. A kivitelezés várhatóan 2015. tavaszára készül el. A jelenlegi szennyvíztisztító nem felel meg az EU környezetvédelmi elvárásainak, ideiglenes engedéllyel üzemel. Esős és belvizes időszakokban a tisztítómű nem alkalmas a megnövekedett kommunális szennyvíz biztonságos befogadására és tisztítására. A beruházás keretében modern biológiai tisztítórendszert építenek ki. Ezzel megszűnik a Hármas-Körös és holtágainak veszélyeztetettsége, nő a város idegenforgalmi vonzereje, a lakhatóbb és egészségesebb környezetben felértékelődnek a lakóingatlanok és az ipari park területei. A gyomaendrődi új szennyvíztisztítónál a BIOCOS német technológiát alkalmazzák. A technológia lényege, hogy egy műtárgyban történik a szerves anyag biológiai lebontása, a nitrogén és a foszfor eltávolítása, valamint az utóülepítés. A technológia a kisebb szennyvíztisztító telepeken rendkívül gazdaságosan üzemeltethető, kevés géppel működik, hatékony az energiafelhasználása, és alacsony az üzemeltetési költsége. Az új tisztító naponta 1850 köbméter szennyvizet tud majd befogadni. A kivitelezési munkálatok a régi tisztítómű folyamatos üzemeltetése mellett zajlanak.A tisztító telep tulajdonosa Gyomaendrőd Város önkormányzata. A csatornahálózat és a telep üzemeltetését az ALFÖLDVÍZ Zrt. végzi.


A gyomaendrődi szennyvíztisztító telep az 1980-as évek elején épült, majd 1994 és 1996 között bővítették és modernizálták. Ezekben az években készült el a város teljes területén a szennyvízcsatorna hálózat. A telep kapacitása naponta 2800 m3 szennyvíz befogadását és tisztítását teszi lehetővé.


Jelenleg a téli időszakban naponta átlagosan 1100-1200 m3 szennyvíz érkezik a város csatornáin keresztül a szennyvíztelepre. Esős időben ennél jóval több: 2000-2500 m3-nyi szennyvíz jut el a telepre, ugyanis a hálózat több pontján a csapadékvíz is befolyik a hálózatba.

A beérkező szennyvíz először egy mechnikai szűrésen megy keresztül, ezzel eltávolítják belőle a szilárd anyagokat, amit időnként a hulladéklerakó telepre szállítanak. Az így “megtisztított” szennyvíz ezután az úgynevezett oxidációs árokba kerül, ahol oxigén hozzáadásával egyfajta biológiai tisztításon megy keresztül. A szennyvíziszap leülepszik és a tiszta vizet a Hármas-Körösbe szivattyúzzák, az iszap pedig szikkasztó medencékbe kerül.

A meglévő tisztítási technológia nem alkalmas a beérkező szennyvíz ma elfogadott módon történő teljes megtisztítására. A gyomaendrődi szennyvíztisztító telep ennek ellenére rendelkezik érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel, de a szennyvíznek az előírt határértékekre történő tisztítása miatt szükségessé vált a telep korszerűsítése.


2014. tavaszi képek

Gyomaendrőd szennyvíztisztító telepének korszerűsítése.

Azonosító szám: KEOP-1.2.0/09-11-2011-0055
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a gyomaendrődi szennyvíztisztító telep korszerűsítésére sikeres pályázatot nyújtott be. Az elszámolható költség összesen 842 millió 709 ezer 892 forint. A munka összköltségébe beleszámít a nem elszámolható költség is, amellyel együtt a projekt teljes költsége 859 millió 171 ezer Ft. A munkához vissza nem térítendő támogatásként 700 millió 270 ezer 465 forintot nyert el Gyomaendrőd. A kivitelezéshez szükséges önerő a nem elszámolható költségekkel együtt mintegy 158 millió Ft.

A közeljövőben kezdődő munkálatok során a városi szennyvíztelepen egy új, szennyvíztisztító művet építenek meg, valamint a város területén 48 ponton korszerűsítik a már meglévő szennyvízcsatorna hálózatot.

A beruházás megvalósíthatósági tanulmánya itt tölthető le (PDF)
A beruházás helyszíneinek adatait tartalmazó dokumentum itt tölthető le (PDF)

A közbeszerzési szakértővel, a tervezővel, a projektmenedzserrel, a projekt műszaki felügyeletét ellátó mérnökkel (FIDIC) és a PR munkákat végző céggel a közbeszerzési eljárások lefolytatása után a szerződések már megköttettek.
Rövidesen megtörténik a kivitelező kiválasztása, majd a munkaterület átadását követően megkezdődhet a beruházás, amelynek várható befejezése 2015 tavasza.

A megvalósításban szerepet vállaló cégek:
1. Közbeszerzési szakértő: All-Ready Kft.
2. Projektmenedzsment: VTK Innosystem Kft.
3. Mérnök: All-Investor Kft.
4. PR munkák: PIAQUA Kft.
5. Kivitelező:
A szennyvíztisztító korszerűsítése
PPSZ Gyomaendrőd Konzorcium
(Tagjai: Penta Általános Építőipari Kft. Gödöllő, Pureco Kft. Budapest Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. Zalakaros)

A szennyvízhálózat rekonstrukció kivitelezője:
A-HÍD Építő Zrt. Budapest

Vonatkozó szerződések megtekintése.

Amennyiben a projekt lebonyolítása során önnek bármilyen észrevétele van, úgy hívja Mile Erikát a 66/581-235-ös telefonszámon!
A város honlapján, itt ezen a helyen folyamatosan friss információkat olvashatnak az érdeklődök a beruházásról.


Eseménynaptár
Gyomaendrődi értéktár


Felhívás

Sablon javaslattételhez
Kerékpárút építés

Kerékpárút építés
Turisztikai projekt

Tovább a beruházás oldalára
Vízvédelmi rendszerek fejlesztése

Tovább a beruházás oldalára
Esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítés

Tovább a részletekhez
Egyéb projektek
Időjárás előrejelzés
Adóhátralékosok

Az adóhátralékkal rendelkezők adatait megjelenítő
internetes felület a következő linken érhető el: www.gyehivatal.hu/adoslista
Beszámolók, jelentések
Beszámoló az
önkormányzat 2002-
2006 közötti
működéséről (PDF)


Ciklusbeszámoló 2006-2010

Ciklusbeszámoló 2010-2014

Gyomaendrőd Város
Képviselő-testületének
2017. évi ülésprogramja
2. félév


Gyomaendrőd Város
Önkormányzata a
2003. évi XXIV.
"üvegzseb" törvényben
foglaltak alapján a
következő információkat
teszi közzé


Közbeszerzési információk

Az Önkormányzat
költségvetési és zárszámadási
rendeletei (szöveges indoklása)
2003-2009


A 175/2009.(VIII.29.) Korm.rend.
"a köztulajdonban álló
gazdasági társaságok
működésének átláthatóbbá
tételéről" alapján
közzétett adatok
(PDF)


ÁSZ jelentés 2007

Gyomaendrőd Város Önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről készített ÁSZ jelentés 2012 (PDF)

ÁSZ Összegző az utóellenőrzésekről - Az önkormányzatok pénzügyi gazdálkodási helyzetének, szabályszerűségének 2011. évi ellenőrzésében érintett 62 városi önkormányzat utóellenőrzése (2014. december)

ÁSZ Kiegészítő kötet - Az önkormányzatok pénzügyi gazdálkodási helyzetének, szabályszerűségének 2011. évi ellenőrzésében érintett 62 városi önkormányzat utóellenőrzéséről szóló jelentés II. sz. mellékletéhez (2014. december)

A 210/2009 (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a kereskedelmi tevékenységek végzéséről vezetett nyilvántartás

Szolgáltatási tevékenység folytatása megtiltásának nyilvántartása

Kereskedelmi szálláshelyek nyilvántartása a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet alapján
RSS hírolvasó

Ügyfélfogadás

Hétfő: 8-16
Kedd: nincs
Szerda: 8-16
Csütörtök: nincs
Péntek: 8-12
Ebédidő: 12-12:30

Jogvédelem

Szarvasi Városi Ügyészség 66-311-870
Szarvasi Járásbíróság 66-311-344
Megyei Ügyészség 66-528-170
Gyulai Törvényszék
66-562-220
Betegjogi Képviselő 66-441-411
Jogi segítségnyújtó 66-543-360

Segélyhívók

Segélyhívó 112
Mentők 104
Rendőrség 107
Tűzoltóság 105